Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

28 Ekim 2015 Çarşamba

2015 Yılı Patent Vekilliği Sınavı

Patent Vekili olarak çalışmak veya iş kurmak isteyenlerin TPE nezdinde bu işleri yapabilmeleri için gerekli belgeyi almaları için yapılan Patent vekilliği sınavı bu sene 5 Aralık 2015 Cumartesi günü yapılacaktır.
Türk Patent Enstitüsü tarafından ilan edilen takvime göre alttaki esaslara göre genel yeterlilik sınavı yapılacak olup, bu sınavdan 70 puan alarak başarılı olanlar için ileride ilan edilecek bir tarihte Patent Vekilliği Mesleki yeterlilik sınavı ayrıca yapılacaktır.

Patent Vekilliği Sınavı Başvuru Tarihleri:

Patent vekilliği sınavına katılamak için adayların 2 Kasım pazartesi ile 14 kasım Cumartesi tarihleri arasında sınava katılma başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Patent Vekilliği Sınavı Başvuru Şekli:

Sınava başvurmak ve marka vekili adayı olmak isteyen lisans mezunları yukarıdaki tarihler arasında Türk Patent Enstitüsünün resmi web sitesi üzerinden e-imza ile, e-imza sahibi olmayanların ise e-devlet şifreleri ile e-devlet sistemi üzerinden online olarak internet yoluyla başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.
 
Elden veya posta yolu ile başvuru kabul edilmeyecektir.

Kimler Patent Vekilliği Sınavına Girebilir:

Bu konuda aslında çok fazla şart yok. T.C. vatandaşı olup Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmek. 4 yıllk bir lisans bölümü ile Üniversite mezunu olmanız ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmanız yeterli.

Patent Vekilliği Sınav Ücreti

Patent vekilliği sınav ücreti 200TL olarak belirlenmiş olup adaylar TPE'nin Ziraat Bankası hesabına başvuru öncesinden TC kimlik numaraları ile ödeme yapıp, dekonta "patent vekilliği sınav ücreti" diye not aldırmaları gerekir.
 
Diğer taraftan online patent vekilliği sınav başvurusu sırasında kredi kartı ile de ödeme yapabilirler.

Patent Vekilliği Sınav Giriş Belgesi:

Sınav için yapılan başvuruların sonlanması ardından Türk Patent Enstitüsü'nün web sitesi üzerinden ilan edilecek bir link ile adaylar fotoğraflı Patent Vekilliği sınav giriş belgesi yazdırma imkanına sahip olacaklardır. Adaylara posta ile gönderim yapılmayacaktır.

Patent Vekilliği Sınav Yeri ve Zamanı:

Patent Vekilliği sınavı 5 aralık 2015 tarihinde gazi Üniversitesi Beşevler Yerleşkesinde yapılacaktır.

Patent Vekilliği Sınavı Konu Ve Soruları:

Patent Vekilliği Yeterlik Sınavı ve Marka Vekilliği Yeterlik Sınavı aynı oturumda, yazılı olarak çoktan seçmeli (beş seçenekli) yapılacaktır. Sınav, aşağıda belirtilen konuları ve ağırlık puanlarını içerecektir:
a) Sınai mülkiyetle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar %70
b) Medeni Hukuk; başlangıç hükümleri ve kişiler hukuku hükümleri, Borçlar Hukuku; vekâlet akdi hükümleri, Ticari İşletme Hukuku; tacir, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, haksız rekabet hükümleri %10,
c) Türkçe ve sayısal ilişkiler %10,
d) Güncel konular ve Türkiye ekonomisi %10.
 
Sınavlarda adaylara yöneltilecek her soru, puan olarak eşit ağırlığa sahip olacaktır

2015 Patent Vekilliği Sınav Sonuçları:

Sınav sonuçları değerlendirilmesi ardından TPE resmi web sitesinden ilan edilecektir.

Patent Vekilliği Nedir?

Patent Vekilliği genel yeterlilik sınavından en az 70 alp daha sonra yapılacak Patent Vekilliği mesleki yeterlilik sınavından da başarılı olanlara Türk patent Enstitüsü Patent Vekili yetki belgesi verilir. Bu belge ile kişi kendi adına veya bir kurumda çalışan olarak Patent Vekili siciline kayıt olarak marka vekilliği işini yürütür.

Patent Vekili Ne İş Yapar?

Patent Vekili, patent ve faydalı model tescili konusunda kurum ve kişilerin patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularını yapmaya, onları temsil etmeye, itiraz ve karşı görüş bildirmeye, müşterileri adına ödemeler yapıp belge talep etmeye yetkili kişidir.

Patent Vekili Ne Kadar Kazanır?

Günümüz piyasasında genellikle Avukat kişilerin yaptığı patent vekilliği işinden kazanç daha çok yaptığınız işin çokluğu ile ilgilidir. Kendi adına çalışan birisi için aylık 4-5bin liraların üzerinde kazanç elde etmek zor değildir.