Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

28 Mart 2012 Çarşamba

RADYATÖRLER HAKKINDA BİLGİLER

Bir radyatör, alanı mümkün olduğunca geniş tutularak tasarlanan ve genellikle iyi ısı ileten metallerden üretilen bir gövdedir.

Radyatörler hakkında bilgilere geçmeden önce kombi seçimi hakkında şu videomuzu izleyebilirsiniz. Detaylı yazı ise şurada; KOMBİ TAVSİYESİ

 


Elektrikli radyatörler

İstenilen oda sıcaklığı termostatlı elemanın ayar skalası döndürülerek ayarlanabilir. Elemanın üzerindeki ayar değerine denk düşen oda sıcaklıkları, sıcaklık sıkalasından görülebilir. Elde edilen sıcaklık derecesi, binanın koşulları gibi çok çeşitli etmenlere bağlı olduğu için, bu değerler yalnız klavuz olarak verilmiştir.


Sulu Radyatörler

Banyo, wc, çamaşırhane gibi hacimlerin havalandırması için sessiz, basit aspiratör kullanınız. (Banyodaki nemden boyalar, ayna ve diğer elemanlar bozulabilir, mantar oluşabilir.) Su deponuzu betonarme yapmanızı, içerisini seramik (suda bozulmayan tip) kaplamanızı ve sessiz bir hidrofor seçmenizi öneririz. Bahçe sulama için de aynı depo ve hidrofor kullanılacak ise, hidrofor kapasitesi daha büyük seçilmelidir. Kullanma sıcak suyu sirkülasyon boruları her katta en son kullanma yerine kadar gitmelidir. (sıcak su musluğu açıldığında, anında sıcak su almak için) Duvar içerisinde kalan kullanma sıcak suyu ve sirkülasyon boruları izole edilmelidir. Kullanma sıcak suyu sirkülasyon pompası için klasik pik pompa yerine, paslanmaz çelik rotorlu özel sirkülatör kullanılmalıdır. Mevsim başında sirkülasyon pompası çalıştırılmadan önce mili, tornavida ile döndürülmelidir. Küçük kapasiteli sirkülasyon pompaları birkaç ay çalıştırılmazsa mili paslanıp sıkışma yapabilir. İlk hareket manuel verilmeden çalıştırıldığında da pompa motoru yanabilir. Donmaya karşı önlem alınması gerekli sıcak sulu ısıtma uygulamalarından biri de hafta sonu evleridir. Bu evler bütün hafta boyunca kullanılmamaktadır. Dolayısı ile donmaya karşı önlemler burada büyük önem kazanmaktadır. Bu gibi uygulamalarda alınacak önlemler şöyle sıralanabilir:
Eşanjör olmayan sistemde, kalorifer kazanı üzerindeki termostat âletini dış hava sıcaklığına göre ayarlamalıdır.


Bu ısınma aygıtının gövdesinin içi boş olup odaların ısıtılmasında kullanılırlar ve adlarına radyatör denir. Tipik olarak nervürlü olan yapıları ısınmak ve ısıyı yaymak için büyük bir alana sahiptir.

Eskiden radyatörler genellikle döküm demirden yapılıp üzeri boya ile kaplanırken günümüzde daha ziyade panel radyatörler kullanılmaktadır. Eski tip radyatörler daha ağır olmalarına karşın korozyona karşı daha dayanıklı idiler. Günümüzde bazı radyatörler çelik borulardan da üretilebilmektedir. Bu tipler hem daha estetik bir görünüme sahip hem de havlu kurutmalığı görevini de üstlenmekteler. Tüm radyatör tipleri montajdan sonra hemen kullanmaya hazırdır.

Elektrikli radyatörlerin içinde su yerine yağ bulunmaktadır. Bu yağ elektrik ile ısıtılmaktadır. Elektrikli radyatörler değişik yerlere tekerlekleri vasıtasıyla kolayca taşınabilmekte veya sürüklenebilmekte ve evin istenen bölümleri böylece ısıtılabilmektedir. Bu türlerin edinilmesi de pahalı değildir.

Elektrikli radyatörlerin çok daha farklı tipleri de mevcuttur. Bunların
- Duvar tipi
- Tavan tipi
- Yer tipi
olmak üzere temelde üç çeşidi bulunmaktadır.

Termostatik radyatör vanası bir termostat ve bu termostat ile çalışan bir vanadan oluşmaktadır. Oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır. Termostat oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vanayı kapatarak ve ya kısarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler.


Radyatörlerde kullanılan malzemeye göre birçok çeşit mevcuttur. 

Döküm radyatör, alüminyum radyatör, çelik radyatör gibi. Ancak panel radyatörler, estetik görünümü, yüksek ısıl gücü, kolay montaj imkanı sağlayabilmesi, yerden montaja olanak vermesi, maliyet/ömür oranının yüksek olması gibi avantajları sayesinde diğer radyatörlere göre daha çok tercih edilmektedir.


Panel radyatörlerde ısı transferi, konvektör adı verilen ve su kanallarına kaynatılan sac vasıtasıyla gerçekleşir. Panel Radyatörler 25 mm hatvesi sayesinde,maksimum konvektör yüzey alanına sahiptir.


Panel radyatörler çekme işlemine uygun soğuk sac malzemeden üretilmektedir. Padyatörler daha sonra, çinko, fosfat ve kataforez boya ile kaplanmaktadır. 


Radyatörünüz tesisata bağladıktan ve devreye alındıktan sonra radyatörünüzün içerisinde hava oluşabilir. Bu durumda radyatör ısınmaz ve verimli çalışmaz. Radyatörünüzün içindeki havayı alabilmek için, purjör tapası içinde bulunan plastiği elinizle döndürerek deliğin aşağıya doğru gelmesini sağlayınız. Purjör deliğinden su geleceği için altına derin bir kap koymayı unutmayınız. Purjör vidasını düz bir tornavida ile gevşetiniz. Bu durumda purjör deliğinden hava çıkmaya başlayacaktır. Purjör deliğinden su gelmeye başlayınca radyatörünüzün içindeki hava boşalmış demektir. Purjör tapasını düz bir tornavida ile aksi yönde çevirerek sıkıştırınız.


Radyatörlerinizin ısısından memnun değilseniz. Kalorifer sistemini temizlettirin.

Isınamıyorsanız radyatörlerinizin ısısını kontrol edin. Eğer sıcaksa ve hala ısınamıyorsanız, evinizdeki izolasyon yetersizdir. İçerideki ısıyı muhafaza edemiyorsanız, kayıplar oluşacak, bu nedenle ısınamadığınız gibi yüksek fatura ödeyeceksiniz.

Cihazın performansı ve sağlı açısından en üç az petek kullanılmalıdır. Zira tasarruf olsun diye 1 veya 2 petek kullanırsanız cihazınız kısa zamanda durup çalışacağından zarar görecektir.

Zemin katta ve teras katta oturanlar ara katlara göre daha yüksek fatura öderler. Aksi için iyi bir izolasyon gerekmektedir.

Radyatörlerinizin üstü sıcak altı soğuk ise radyatör sistemindeki su, çeşitli nedenlerden dolayı iyi devir daim yapamamaktadır. Zira kombiden çıkıp peteklere giden su aynı hızda kombiye geri gelmelidir, aksi halde iyi ısınma sağlanamaz.

Peteklerinizin havasını almak için peteğin üst yan kısmında bulunan prüjörü gevşetip su gelene kadar beklemelisiniz. Bunu yaparken cihazınız kapalı olmalıdır. Işlem bittikten sonracihazın suyunu tekrar kontrol edin.

Peteklerinizde hava olup olmadığını anlamak için peteğe karşıdan bakıldığında sıcaklık üst vana kısmından girer diğer yarısı soğuk olur. Üstü sıcak altı soğuk ise hava yoktur.

Radyatör durup dururken hava yapmaz. Hava yapması için sistemin suyunun boşaltılması gerekmektedir.


Su hacmi az olan (Panel - Alüminyum gibi) radyatörler seçilmelidir. (Isıtma süresini kısaltmak ve evden çıktıktan sonra daha az artık ısı bırakmak için) Radyatörlerin kış aylarında ortamdaki nemden boyaları bozulabilir. Zor boyanan çelik vb. radyatörler yerine fırın boyalı radyatörler veya alüminyum radyatörler daha uygundur. Yakıt deponuz 2 m3 veya daha büyük olmalıdır. (Rahatınız için) Tuğla baca boşluğunun içerisine baca borusu monte edilmelidir. (Brülör yanma sesini duymazsınız) Sıhhi tesisat borularını, donma emniyeti için, dış duvardan geçirmeyiniz. (Banyo, wc, mutfak gibi yerlerde) Kalorifer dairesi bina dışında ise izoleli bir ortam oluşturmalısınız. Kalorifer kazanı evde olmadığınız saatlerde gece programında kalmalıdır. (Donma emniyeti için) Her camın önünde (özellikle salonda) radyatör olmalıdır. Evin içersinde açık merdiven varsa; merdiven baca etkisiyle ısıyı yukarı toplayacaktır. Alt kattaki radyatör miktarını artırıp üst katın radyatörleri azaltılmalı, bina ozarilenmelidir. Toprakla temas eden kat varsa (salon gibi) bu katta döşemeyi ahşap (altında 5 cm hava boşluğu olan) ile kaplamak veya bu katı yardımcı ısıtma olarak döşemeden ısıtmak konforu artıracaktır. Döşeme ısıtmasında yüzey sıcaklığı 20°C max. olacak şekilde yapılmalıdır. Kalorifer kazanının şömine vb. bacalara bağlanması sakıncalıdır. Kalorifer bacası ayrı olmalıdır. Mavi alevli brülör kullanmanızı öğütleriz. Mavi alevli brülörde kurum oluşmaz. Bu nedenle kalorifer kazanlarının temizliği, baca temizliği sözkonusu değildir. Kurumun neden olduğu brülör arızaları, kurumun oluşturabileceği kazan tepmesi, kazan ve baca yangın riski sözkonusu olmayacak, yakıttan da ortalama %15 ekonomi sağlanacaktır. Çatı arasındaki genleşme kabı donabilir. Kapalı genleşme deposu kullanılmalıdır Binanın ısı yalıtımlı yapılmasını öneririz. Kalorifer kazanı ve yakıt deposu için bitmiş döşemeden 10 cm daha yüksek bir beton kaide düzgün olarak hazırlanmalıdır. - Kazan dairesi bir çamaşır odası gibi yapılmalıdır. Hava giriş ve çıkış menfezleri olmalıdır. (Hafta sonu evlerinde donmayı önlemek için panjurlu tip izoleli menfez kullanılmalı.) Duvarlarını tesisat montajı bittikten sonra fayans yapmanız temiz bir ortam sağlayacaktır. Havuz ısıtması yapılacak ise ayrı bir kalorifer kazanı gerekebilir. Kapalı havuzlar için ortamdaki nemi almak üzere nem alma cihazı kullanılmalıdır. 


1- Yere kadar cam yapıp, camın da önüne monte edilen radyatörlerde donma riski fazladır. Radyatörler parapet altına gelmeli, arka kısımları izole edilmelidir.

2- Genleşme depolarının donmasını önlemek için, kazan üstünden çıkıp genleşme deposuna gelen boru genleşme deposuna alt kotdan ayrıca bağlanmalıdır. (By-pass yapılmalıdır)

3- Hafta sonu evlerinde ısı yalıtımı çok iyi yapılmalı, mutlaka çift cam kullanılmalı, doğramalar hava sızdırmayacak kalitede yapılmalıdır.

4- Mümkün olursa camlara panjur yapılmalıdır. (Isı yalıtımı için)

5- Kış mevsimi başlamadan kırık veya çatlak cam olup olmadığı, doğrama fitilleri, kapı altları dikkatle kontrol edilmelidir.

6- Seçilen kazan mutlaka donma emniyet sistemine sahip olmalı ve evde olunmayan günlerde gece programına alınmalıdır. Kazan şalteri kesinlikle kapatılmamalıdır.


Termostat vanayı kısınca yada kapatınca, tesisat suyu ısısını fazla kaybetmeden geri döneceği için kombi veya kazan gereksiz yere çalışmayacağından tasarruf sağlanacaktır.Bunun dışında termostad güneş ve oda içindeki diğer ısı kaynaklarının ( ütü, lamba, bilgisayar v.b. ) yaydığı ısıyı hissederek, bu ısı kaynaklarından da yararlanılmasını ve tasarruf edilmesini sağlayacaktır.Ayrıca oda sıcaklığı da istenilen sıcaklıkta sabit tutulacağı için konforlu bir ortam yaratılmış olacaktır.


Oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır.Termostat , oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler.Danfoss termostatik raydatör vanalarında, oda sıcaklığı iki derece düşünce, termostad tekrar devreye girip vana üzerindeki pimi itmeyi bırakarak yeniden su sirkülasyonu yapılmasını sağlar.Bu işlem bu şekilde tekrarlanarak devam eder.


Zaman içerisinde radyatör tıkanır bu durum yeterli derecede ısınamamanıza neden olur. Yüksek ısı elde etmek için her sene radyatör temizliği (Bakımı) yapılmalıdır. Kombinizden yüksek verim alır yaklaşık % 20 YAKIT tasarrufu sağlarsınız.


Alüminyum radyatör bina içerisinde kullanılan dekoratif ısıtma ürünüdür.

Değişik renklerde üretildiğinden bina içerisindeki dekorasyona uygun renklerde temin edilebilir. Elektro statik boya kullanıldığından zamanla renk solması söz konusu değildir.

Alüminyum malzemesi korozyona yüksek dayanım göstermektedir. Su içerisindeki çözünmüs oksijenden etkilenmemektedir.

Isıtma hattında kullanılan farklı malzemeler arasında, potansiyel fark dolayısı ile elektron transferi olmaktadır.  Bu transferde bir malzeme digeri ile kaplanmaktadır. Galvanik korozyon olarak adlandırılan bu kimyasal reaksiyon, içerisine katılan inhibitörler ile önlenebilmektedir.

Alüminyum Radyatör yüksek verimde ısı transferine uygun tasarlanmıştır. 1000 Kcal/h ısıyı 0,64 litre su ile vermektedir. Bu değer ile en az su ihtiyacı gösteren üründür. Panel radyatörlerde 1000 Kcal/h ısı için kullanılan suyun ise %20’sine karşılık gelmektedir. Bu ise pompa yatırımını asgari seviyelere çekmekte, katılan inhibitör miktarini azaltmakta ve elektrik sarfiyatini önemli miktarda düşürmektedir.

Alüminyum Radyatörünün ısı transferi %76 konveksiyon (taşınım), %24’ü radyasyon (ışıma) ile olmaktadır. Bu radyatör ısıtmalarında ideal orandır. Konveksiyon ısı transferinde, ısı alüminyum yüzeyden havaya geçmekte, ısınan hava genleşince yoğunluğu düşmektedir. Bu sayede ısınan hava yükselirken altından soğuk hava yerini almaktadır. Oda içerisinde sıcak hava bu şekilde sirküle ederek ortamı ısıtmaktadır. Radyasyon yönteminde ise ısı şöyle taşınmaktadır; her cisim sahip olduğu sıcaklığa bağlı olarak radyasyon enerjisi yayar. Yüksek sıcaklıklarda radyasyon ile ısı transferi oranı artmaktadır. Isı dalgalar yolu ile etrafa yayılır. Yayılırken enerjisini havaya vermez ve çarptığı cisme bırakır.

Panel radyatörlerde su yüzeyde dolaştığından ısı yüzeyden radyasyon yolu ile transfer olur. Evimizde radyatörlerin önüne konulan koltuk, masa gibi cisimler radyasyon enerjisini absorbe ettiginden konfor şartlarında ısınmaya engel olmaktadırlar. Ayrıca dış duvara bakan kisimda ise sürekli duvar isinarak disari isi transfer bölgesi haline gelir. Bu sebeple radyatör ısı enerjisini ne kadar konveksiyon yolu ile yayar ise o kadar fazla verimli ısınma sağlanmış olur.

Alüminyum radyatörlerin yüzey sıcaklıkları düşük olduğundan ev içerisinde dolaşan çocuklar için tehlike oluşturmaz.

Alüminyum radyatör tasarımı yüksek ısı transferine göre yapılmaktadır. Tasarlanan ürünler profil halinde ektrüderde üretilmektedir. Tasarıma göre kesilen profiller birlerine kaynaksız olarak geçmeli sistem ile monte edilmektedir. Malzeme elastik bölgesi kullanılarak yapılan işlemde hassas sızdırmazlık değerlerine ulaşılmakta ve kaynak işlemi esnasındaki kalite sorunları bertaraf edilmektedir.

Alüminyum radyatörlerinin boyamadan önce yüzey temizliği klasik yöntem olan kumlama ile yapılmamaktadır. Bu proseste uygulanan aşındırma işlemi ürünün etkalınlığını inceltmektedir. Bunun yerine ürünün yüzeyini kalınlaştırarak temizleyen galvaniz kaplama yapılmaktadır. Galvaniz kaplamanın üzerine elektro statik boya uygulanmaktadır. 

• Aynı miktardaki enerjiyi daha az su ile transfer edebildiğinden enerji tasarrufu sağlar.

• Kaynaksız tasarımlı olduğundan dayanıklı ve kalitelidir.

• Hafif oluşundan dolayı montaj kolaylığı sağlar.

• Isı yayılımı %74 konveksiyon, %26 radyasyon yolu ile gerçekleşir.

• Işletme basıncı 10 bar olmakla birlikte anlık 60 bar test basıncına dayanıklıdır.

• Korozyona karşı dirençlidir.

• Kolayca temizlenebilir.

• Aynı kapasitesini daha az hacimde sağlar.

• Elektrostatik toz boya tekniği ile boyanmıştır.

• Dogalgaz ve sıvı yakıtlı ısıtma sistemlerine uygundur.

• Dilim başına 600 ‘lük radyatör 129  Kcal/h ısı verir.  


Isıtma hattında kullanılan metal ürünlerin aynı hammaddeden olmasına dikkat edilmelidir. Farklı hammaddeler pil etkisi ile taşındığından delinme olayı ile karşılaşılmaktadır. Böyle bir durum söz konusu ise mutlaka suya inhibitör katılmalıdır.

Bina içerisinde kullanılan ısıtıcılar ailesine havlupan da katılmış ve sunmuş olduğu avantajlar ile kısa sürede pazarda kendisine önemli bir yer edinmiştir. Bunun sebebi radyatör ısı yayıcısını, koltuk ve kanepe arkasından çıkartarak odamızın en güzel yerinde dekoratif aksesuar haline getirmiştir. Güzel bir görüntü sergilemesinin yanında, kurutulması gereken esyalarımızın asılabileceği formda imal edilerek fonksiyonelligi de arttırılmıştır.

Değişik renklerde üretildiğinden bina içerisindeki dekorasyona uygun renklerde temin edilebilir. Elektro statik boya kullanıldığından zamanla renk solması sözkonusu değildir. Krom kaplı olarak da temin edilebilmektedir. Aynı ebatlardaki krom kaplı radyatörler, elektro statik boyalılara göre yaklaşık %30 daha az ısı vermektedir. Bu yüksek farktan dolayı elektrostatik boyalı ürünler tercih edilmelidir.


Havlupan fonksiyonelliği arttırılırken ısı veriminin istenen değerlerde kalması sağlanarak tasarlanan bir üründür. Çelik profiller birbirleri ile kaynak yöntemi ile birleştirilerek ürün haline getirilir.

Dizayn havlupanlarda kaynak işleminden önce dolaşım borularının (yatay borular) uç kısımları tornalanır, bu yatay boruların dikey boruya sorunsuz ve tam olarak geçmesini sağlar. Sadece Dizayn’da uygulanan bu yöntem ile kalite sorunları ortadan kaldırılmıştır. Aynı zamanda dikey borularda delikler açıldıktan sonra etrafı tornalanır. Bu sayede daha geniş ve gerilim yükü olmayan bir kaynak kesiti elde edilir. Kaynak kalitesi 13 bar basınç altında tek tek hava test edilir.

Dizayn havlupan ürünleri galvaniz kaplama yapılarak suyun içerisindeki oksijenin oksidasyonundan ve korozif etkilerinden korunur.

Diğer üreticiler yüzey temizleme işlemini kumlama yöntemi ile yapmaktadır. Bu yöntemde ürüne yüksek basınçta kum püskürtülür, bu malzeme yüzeyinin pürüzlü olmasına ve malzemenin incelmesine neden olur ve korozyona karşı herhangi bir koruma sağlamaz.

Bu işlemin ardından da elektrostatik boya ile istenilen renklerde boyanır. Mevcut yöntem ile yüksek kalitede, solmayan, soyulmayan bir ürün elde edilir.

Krom kaplı ürünlerde ise önce yüzeye bakır, sonra nikel ve nihayetinde krom kaplanmaktadır. Bu ara kaplamalar ile yüksek yapışma kabiliyetinde, soyulmayan, kabarmayan ürün elde edilmektedir.
• Aynı miktardaki enerjiyi daha az su ile transfer edebildiğinden enerji tasarrufu sağlar.

• Kullanım yerinden dolayı montaj kolaylığı sağlar.

• Işletme basıncı 10 bar olmakla birlikte 13 bar’da test edilmektedir.

• Kolayca temizlenebilir.

• Elektrostatik toz boya tekniği ile boyanmıştır.

• Krom kaplı olarak da sunulabilir.

• Milenyum radyatör kaynaksız tasarımlı olduğundan daha dayanıklı ve kalitelidir.


Isıtma hattında kullanılan metal ürünlerin aynı hammaddeden olmasına dikkat edilmelidir. Farklı hammaddeler pil etkisi ile taşındığından delinme olayı ile karşılaşılmaktadır. Böyle bir durum söz konusu ise mutlaka suya inhibitör katılmalıdır.

Radyatör üzerinde meydana gelen hava akımı neticesinde, mahallin bütün havası radyatör üzerinden geçerek ısıtılmış olur. Ancak hava içindeki görülmeyen toz zerrecikleri, radyatörün üzerindeki tavan yüzeyinde yoğunlaşan neme yapışarak, zamanla is lekesi yapmaktadır.

Radyatörler, demir dilimlerinin birbirine eklenmiş şeklidir. Malzeme cinsine ve biçimlerine göre bağlı olarak aşağıdaki şekilde sınıflandırılırlar.
1) Dökme demir radyatörler,
2) Çelik radyatörler,
3) Dilimli radyatörler,
4) Panolu radyatörler.

Kalorifer tesisâtı hesabında, ısıtılacak mahallin konfor sıcaklığı ve ısı kaybına göre dilim sayısı değişik olabilir. 30, 50, 100 cm boylarında çok değişik tip radyatörler vardır. Radyatörlerin câzip görünüşlü ve daha yüksek ısı verimli olabilmesi için, alüminyum pres dökümlü kanatlı radyatörlerle, panel tip çelik radyatörler îmâl edilmiştir. Radyatörlerin giriş ve çıkışında mutlaka birer ventil ve havasını almak için pürjör olmalıdır. Radyatör grubu alttan iki adet konsol ve üstten bir adet kelepçe ile duvara tespit edilmiştir.

Radyatörlerin yerleştirilmesinde dikkat edilecek önemli hususlar şunlardır:
1. Radyatörler pencere altındaki duvarlara yerleştirilmelidir. İç duvarlara yerleştirilmeleri mahzurludur.
2.  Radyatörler yerleştirildikleri duvarda en az 5 cm ve tabandan ise 7 cm mesâfede olmalıdır. Bu şekilde yapılmazsa, çevre havası radyatör yüzeylerini iyi bir şekilde yalayamaz ve radyatörün verimi düşer.
3.   Radyatörlerin önleri, yanları ve üstleri süs, dekarasyon gibi maksatlarla hiçbir şekilde kapatılmamalıdır. Bu kapatmaların derecesine bağlı olarak radyatörün ısıtma verimi % 10 ile % 40 arasında azalır. Böylece radyatörler konulduğu mahalleri ısıtamaz hâle gelirler.
4. Radyatörlerin önleri tavandan aşağıya kadar sarkan perdelerle kapanmamalıdır. Çünkü alttan girip ısınan hava, perde ile önü kapalı olduğu için oda içine geri dönemez, ısı camdan boşu boşuna gider.
5.  Radyatörlerin arka kısmına isâbet eden dış duvar 3 cm kalınlığında strafor veya cam yünüyle kaplanmalıdır.

Isıtma gayesiyle, elektrik enerjisiyle çalışan tek radyatörler içinde ısıtıcı rezistans ve ısı transfer yağı vardır. Bu tip radyatörler büro ve iş yerlerinde kullanılmaktadır. Radyatörler çok uzun ömürlü olmakla beraber, içindeki suyun donması halinde çatlar ve tahrip olur. Onun için de kullanılmayan ev veya odalardaki radyatörlerin kapalı kalması doğru değildir. Giriş ventilinden kısık vaziyette sıcak su radyatöre girerse, don tehlikesine karşı tedbir alınmış olur.

Isı enerjisinden (yakıttan) tasarruf etmek ve odalarda normal konfor sıcaklığını sağlamak gayesiyle, dış hava sıcaklığındaki değişimlere göre, radyatörlere giren su sıcaklığını ayarlamak gerekir. Bu ayarı otomatik olarak yapan otomatik kontrollü cihazlar olduğu gibi; sistemde ısıtıcı eşanjör üzerindeki termostatik vanadan da elle ayarlamak mümkündür.

Dış Hava sıcaklığı °C -20 -16 -12 -8 -4 0 +4 +7 +10 +13 +16
Termostat ayarı °C 90 85 80 75 70 65 60 55 50 45 40
Kışın en düşük sıcaklığı -20°C olan bir bölge için, kazan çıkış suyu sıcaklığı tablosu.

Isıtılan mahalde normal konfor sıcaklığını 20,22°C sâbit tutmak ve enerjiden (yakıttan) tasarruf edebilmek için dış hava sıcaklığına göre yapılacak termostat ayarı ve radyatörlere gidecek kazan çıkış suyu sıcaklığı çizelgede gösterilmiştir.