Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

28 Ekim 2015 Çarşamba

2015 Yılı Marka Vekilliği Sınavı

Marka vekili olarak çalışmak veya iş kurmak isteyenlerin TPE nezdinde bu işleri yapabilmeleri için gerekli belgeyi almaları için yapılan Marka vekilliği sınavı bu sene 5 Aralık 2015 Cumartesi günü yapılacaktır.

Türk Patent Enstitüsü tarafından ilan edilen takvime göre alttaki esaslara göre genel yeterlilik sınavı yapılacak olup, bu sınavdan 70 puan alarak başarılı olanlar için ileride ilan edilecek bir tarihte Marka Vekilliği Mesleki yeterlilik sınavı ayrıca yapılacaktır.

Marka Vekilliği Sınavı Başvuru Tarihleri:

Marka vekilliği sınavına katılamak için adayların 2 Kasım pazartesi ile 14 kasım Cumartesi tarihleri arasında sınava katılma başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Marka Vekilliği Sınavı Başvuru Şekli:

Sınava başvurmak ve marka vekili adayı olmak isteyen lisans mezunları yukarıdaki tarihler arasında Türk patent Enstitüsünün resmi web sitesi üzerinden e-imza ile, e-imza sahibi olmayanların ise e-devlet şifreleri ile e-devlet sistemi üzerinden online olarak internet yoluyla başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.
Elden veya posta yolu ile başvuru kabul edilmeyecektir.

Kimler Marka Vekilliği Sınavına Girebilir:

Bu konuda aslında çok fazla şart yok. T.C. vatandaşı olup Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmek. 4 yıllk bir lisans bölümü ile Üniversite mezunu olmanız ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmanız yeterli.

Marka Vekilliği Sınav Ücreti

Marka vekilliği sınav ücreti 200TL olarak belirlenmiş olup adaylar TPE'nin Ziraat Bankası hesabına başvuru öncesinden TC kimlik numaraları ile ödeme yapıp, dekonta "marka vekilliği sınav ücreti" diye not aldırmaları gerekir.
Diğer taraftan online marka vekilliği sınav başvurusu sırasında kredi kartı ile de ödeme yapabilirler.

Marka Vekilliği Sınav Giriş Belgesi:

Sınav için yapılan başvuruların sonlanması ardından Türk patent Enstitüsü'nün web sitesi üzerinden ilan edilecek bir link ile adaylar fotoğraflı Marka vekilliği sınav giriş belgesi yazdırma imkanına sahip olacaklardır. Adaylara posta ile gönderim yapılmayacaktır.

Marka Vekilliği Sınav Yeri ve Zamanı:

Marka vekilliği sınavı 5 aralık 2015 tarihinde gazi Üniversitesi Beşevler Yerleşkesinde yapılacaktır.

Marka Vekilliği Sınavı Konu Ve Soruları:

Patent Vekilliği Yeterlik Sınavı ve Marka Vekilliği Yeterlik Sınavı aynı oturumda, yazılı olarak çoktan seçmeli (beş seçenekli) yapılacaktır. Sınav, aşağıda belirtilen konuları ve ağırlık puanlarını içerecektir:
a) Sınai mülkiyetle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar %70
b) Medeni Hukuk; başlangıç hükümleri ve kişiler hukuku hükümleri, Borçlar Hukuku; vekâlet akdi hükümleri, Ticari İşletme Hukuku; tacir, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, haksız rekabet hükümleri %10,
c) Türkçe ve sayısal ilişkiler %10,
d) Güncel konular ve Türkiye ekonomisi %10.
 
Sınavlarda adaylara yöneltilecek her soru, puan olarak eşit ağırlığa sahip olacaktır

Marka Vekilliği Sınav Sonuçları:

Sınav sonuçları değerlendirilmesi ardından TPE resmi web sitesinden ilan edilecektir.

Marka Vekilliği Nedir?

Marka Vekilliği genel yeterlilik sınavından en az 70 alp daha sonra yapılacak Marka vekilliği mesleki yeterlilik sınavından da başarılı olanalara Türk patent Enstitüsü Marka Vekili yetki belgesi verilir. Bu belge ile kişi kendi adına veya bir kurumda çalışan olarak Marka Vekili siciline kayıt olarak marka vekilliği işini yürütür.

Marka Vekili Ne İş Yapar?

Marka Vekili, marka tescili konusunda kurum ve kişilerin marka başvurularını yapmaya, onları temsil eymeye, itiraz ve karşı görüş bildirmeye, müşterileri adına ödemeler yapıp belge talep etmeye yetkili kişidir.

Marka Vekili Ne Kadar Kazanır?

Günümüz piyasasında genellikle Avukat kişilerin yaptığı marka vekilliği işinden kazanç daha çok yaptığınız işin çokluğu ile ilgilidir. Kendi adına çalışan birisi için aylık 4-5bin liraların üzerinde kazanç elde etmek zor değildir.