Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

5 Mayıs 2011 Perşembe

İGDAŞ - SIKÇA SORULAN SORULAR


İGDAŞ - SIKÇA SORULAN SORULAR
Sıkça Sorulanlar
Aşağıdaki iletişim sayfası linkine tıklayarak İGDAŞ Bölge Müdürlükleri ve şubelerinin adres ve telefon numaralarını bulabilirsiniz. 
Doğalgaz fiyatları neye göre değişmektedir?
İstanbullular tarafından 1992 yılından beri en temiz ve konforlu yakıt olarak kullanılan doğalgaz; bu süre içinde, aynı zamanda, 'en ekonomik yakıt' olma özelliğini de korumuştur.
Dışa bağımlı bir yakıt olan doğalgazın hemen hemen tümü yurtdışından ithal edilmektedir. Bu bakımdan, uluslararası enerji politikalarından ve USD kurundaki yükselişlerden çok çabuk etkilenme özelliğine rağmen; ülkemizde kullanılan diğer yakıt türleri ile mukayese edildiğinde, son derece ucuz bir yakıt olduğu görülmektedir.
Türkiye'de doğalgazın fiyatı, EPDK'nun yayınlamış olduğu Kurul kararları çerçevesinde belirlenmekte veEPDK tarafından kontrol edilmektedir. İGDAŞ, BOTAŞ'tan satın aldığı doğalgaz satış fiyatı üzerine, EPDKtarafından belirlenen Birim Hizmet ve Amortisman Bedelini ekleyerek aboneler için perakende doğalgazsatış fiyatını belirler.

İGDAŞ faturalarının ödenebileceği bankalar ve İGDAŞ vezneleri ile ilgili bilgi için tıklayınız...

Doğalgaz abonesi olabilmeniz için öncelikle sokağınızdan doğalgaz hattının geçiyor olması gerekir. Sokağınızdan doğalgaz geçip geçmediğini size en yakın İGDAŞ hizmet binasındaki Beyaz Masa ve Pazarlama Şefliği'nden öğrenebilirsiniz. Sokağınızdan doğalgaz geçiyor ve bölgenizdeki regülatör kapasitesi yeterli ise abone olabilirsiniz

Merkezi Isınma; Binanın tamamının kazan sistemi ile ısıtılmasıdır.
Bireysel Isınma; Binanın kombi ve soba ile ısıtılmasıdır.

Binanızda doğalgaz abonesi yoksa;
a) Binada tercih edilen ısınma şeklinin “MERKEZİ” ya da ”BİREYSEL” olacağı ile ilgili 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesi hükmüne uygun alınmış  apartman kararı;Apartmanda;

1- Farklı bir yakıtla merkezi sistemle ısınılırken, ferdi sistemle doğal gaza geçmek isteyen kat maliklerinin;
  • Toplam inşaat alanı 2000 m² ‘nin altında ise kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları,
  • Toplam inşaat alanı 2000 m² ve 2000 m² ‘nin üzerinde olan yerlerde ise  kat maliklerinin oy birliği ile karar almaları
    ve karara esas teşkil eden inşaat alanı tapuya kayıtlı yönetim planı, belediye ruhsatı v.s. gibi resmi evrakla belgelemeleri,
2- a) Farklı bir yakıtla merkezi sistemle ısınılırken; Doğalgazla merkezi ısıtma sistemine geçmek  için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları,
b) Farklı bir yakıtla ferdi sistemle ısınmakta olan yerlerde; ferdi sistemle doğal gaza geçmek için  kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları,
c)Farklı bir yakıtla ferdi sistemde ısınılırken;  merkezi sistemle Doğalgaza geçmek isteyen kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları,”
d)  Doğalgaza müracaat eden kişi ev sahibi ise tapu fotokopisi, kiracı ise noter tasdikli muvafakat dilekçesi
e) Nüfus cüzdanı fotokopisi, T.C. kimlik numarası
f) Elektrik veya su hizmetlerinden yararlandığınızı gösterir belge veya belgelerden birisinin fotokopisi

Ticari aboneliklerde yukarıda yer alan evraklara ilave olarak;
  • Vergi levhası, ticari sicil no
Ticari müşterinin şirket olması halinde ; 
  • Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin ilgili nüshası, yetki belgesi, 
  • Şirket kaşesi, imza sirküleri
NOT: Merkezi sistem abonelikleri, apartman yönetimi adına yapılmakta olup bu durumda, ilgili apartmanın % 100 abone olma zorunluluğu vardır.
Binanızda doğalgaz abonesi varsa;
  • Nüfüs cüzdanı fotokopisi, T.C. kimlik numarası.
  • Tapu fotokopisi.
  • Binanıza ait tesisat numarası.
Bu koşulları yerine getirdikten sonra ilgili İGDAŞ Bölge Müdürlüğü veya şubelerde bulunan Müşteri Hizmetleri Şefliklerine başvuruda bulunabilirsiniz.
Bağlı bulunduğunuz İGDAŞ biriminin adres bilgilerini öğrenmek için İGDAŞ Hakkında bölümündeki İletişim başlığına bakabilirsinz. Bu adreslerden size en yakın olan bölge müdürlüğü veya şubeden abonelik işlemlerinizi yapabilirsiniz. 
Ayrıca
  • Merkezi sistem abonelikleri, apartman yönetimi adına yapılmakta olup bu durumda, ilgili apartmanın % 100 abone olma zorunluluğu vardır.
  • Apartman yönetiminin vekaletname verdiği üçüncü bir şahıs ile de abonelik işlemleri yapılabilmektedir. Gerekli belgelerle başvurup, abonelik bedelini yatırdıktan sonra abonelik işleminiz tamamlanmış olur.

Abone bağlantı bedeli doğalgaz piyasası mevzuatı çerçevesinde belirlenen, bir defaya mahsus olmak ve iade edilmemek üzere tahsil edilen bedeldir.
Abone bağlantı bedeli, bağlantı ve sayaç bedellerinden oluşur.
Sayaçlar; dağıtım şirketinin mülkiyetinde olup, abone bağlantı bedeli dışında hiçbir bedel alınmadan sisteme dahil edilir. Sayaçların takılması, değiştirilmesi, kontrolü ve benzeri her türlü işlem dağıtım şirketince gerçekleştirilir.
Konut ve ısınma amaçlı yerlerde;200 m²'ye kadar 1 BBS, 200 m²'den sonra her 100 m²'ye 1 BBS olmak üzere,
Abone Bağlantı Bedeli = Bağlantı Bedeli + Sayaç Bedeli
Mekanik sayaç olması durumunda;
Abone Bağlantı Bedeli = 150 USD + 40 USD
 (G4 Sayaç Bedeli) tutarındaki bedeldir. (Bu bedellere KDV dahil değildir.)
Ön Ödemeli Sayaç (Kartlı) olması durumunda;
Abone Bağlantı Bedeli = 150 USD + 150 USD
 (K4 Kartlı Sayaç Bedeli) tutarındaki bedeldir. (Bu bedellere KDV dahil değildir.)
Mal ve Hizmet üretim amaçlı yerlerde (münferit);
Abone Bağlantı Bedeli: Servis hattı bedeli + sayaç bedeli + % 10 kar marjı toplamından oluşur. (KDV Dahil Değildir.)
Mal ve Hizmet üretim amaçlı yerlerde (münferit olmayan);
200 m²'ye kadar 1 BBS, 200 m² den sonra her 100 m²'ye 1 BBS olmak üzere,
Abone Bağlantı Bedeli = Bağlantı Bedeli + Sayaç Bedeli
Mekanik Sayaç olması durumunda;
Abone Bağlantı Bedeli = 150 USD + 40 USD
 (G4 Sayaç Bedeli) tutarındaki bedeldir.(Bu bedellere KDV dahil değildir.)
Ön Ödemeli Sayaç (Kartlı) olması durumunda;
Abone Bağlantı Bedeli = 150 USD + 150 USD
 (K4 Kartlı Sayaç Bedeli) tutarındaki bedeldir. (Bu bedellere KDV dahil değildir.)
Not: Abone bağlantı bedeli, T.C. Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanmaktadır. 

Abonelik işleminizi yaptırdıktan sonra, sertifikalı tesisatçı firmanın kullanımınıza uygun olarak çizdiği Tesisat Projesi
İGDAŞ tarafından onaylandıktan ve bina kapınızın önüne doğalgaz servis kutusu konulduktan sonra gaz kullanımı için yapılan sözleşmedir.

Konutlar için gerekli evraklar;
Bireysel kullanım için
  • Mülk sahibi ise tapu, kiracı ise kira kontratı fotokopisi,
  • Sözleşme yapacağı adrese ait ikametgah, 
  • Sözleşme yapan kişinin kimlik fotokopisi ve T.C. kimlik no,
  • Sözleşmenin üçüncü şahıslar tarafından yapılması durumunda vekaletname,
  • Güvence Bedeli (Sözleşme esnasında alınan ve sözleşmenin iptali halinde doğalgaz piyasası mevzuatı doğrultusunda güncellenen ve aboneye iade edilen tutar.)
Merkezi Kullanım için
  • Sözleşmenin apartman yöneticisi tarafından yapılması halinde, apartman karar defteri, kaşesi ve kimlik fotokopisi istenir.
  • Sözleşmenin yönetici dışında aynı binada oturan kişi tarafından yapılması durumunda yetkili kılındığına dair apartman kararı, kaşe, kimlik fotokopisi ve T.C. kimlik no. 
  • Sözleşmenin yönetici ve bina dışından üçüncü şahıs tarafından yapılması halinde noterden vekaletname, kaşe, kimlik fotokopisi.
  • Güvence Bedeli.
Ticari kuruluşlar için gerekli evraklar;
  • Mülk sahibi ise tapu, kiracı ise kira kontratı fotokopisi,
  • Vergi levhası, yetki belgesi,
  • Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin ilgili sayfası,
  • İmza sirküleri, kaşe,
  • Sözleşmenin üçüncü şahıslar tarafından yapılması durumunda vekaletname,
  • Güvence Bedeli.
Önemli Not 
  • Tesisat Projesi onaydan çıkmadan önce sözleşme yapılmamaktadır.
  • Sözleşme işlemleri, gazı kullanacak şahsın adına ve bizzat kendisi tarafından yapılmaktadır.
  • Merkezi sistemlerde işlemler; apartman yönetimi adına, yönetici tarafından yapılacağı için kaşe ve kimlik fotokopisi istenmektedir.
  • Sözleşme işlemlerinin üçüncü şahıslar tarafından yapılacak olması durumunda vekaletname istenmektedir.

Güvence (depozito) bedeli; İGDAŞ’ın alacaklarını garanti altına almak amacıyla ön ödemeli sayaç haricinde, mekanik sayaçlardan tahsil ettiği bedeldir.
Güvence bedeli, sözleşme işleminiz esnasında peşin veya taksitli olarak alınır. Gaz kullandığınız yerden ayrıldığınızda, sözleşmenizi iptal etmeniz halinde fesih işlemini müteakip, varsa, fatura borcunuz tahsil edilerek Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Genel İndeksi'ndeki aylık değişim oranlarına göre güncelleştirilerek iade edilir.
Güvence Bedeli Tarifeleri için tıklayınız >

Gaz kullanımına başlayabilmeniz için, “Doğalgaz Kullanım Sözleşmesi” yaptıktan sonra İGDAŞ’ın yetkili mühendisleri tarafından gaz açılışı yapılması gerekir.
Aksi takdirde usulsüz gaz kullanmış olacaksınız ve tarafınıza ceza tahakkuk ettirilecektir.
UYARI !
Ne şekilde olursa olsun, resmi gaz açılışı yapılmadan gerçekleşecek usulsüz kullanımlarda İGDAŞ, kanunen sizi sorumlu tutar ve tarafınıza ceza tahakkuk ettirilir.

Ön ödemeli sayaç: Abonenin bedelini daha önceden ödediği miktarda doğalgaz kullanımına imkan veren, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'ne tâbi ve dağıtım şirketinin sistemine uyum sağlayan sayaçtır.

Dağıtım şirketinin, ön ödemeli sayaç sisteminin kurulmasını ve kullanımını uygun görmesi halinde ön ödemeli sayaç verilmektedir. Konumu ve ulaşım durumu itibariyle diğer ilçelerden farklılık arz eden Adalar ve Şile ilçelerinde ön ödemeli sayaç kullanımı uygun görülmüştür.
Adalar ilçesindeki abonelerimiz, ön ödemeli sayacını doğalgaz kullanım sözleşmesi işleminden sonra İGDAŞ Küçükyalı Hizmet Binamızda bulunan Sayaç Dağıtım Merkezinden alabilir. 
Şile ilçesindeki abonelerimiz, ön ödemeli sayacını doğalgaz kullanım sözleşmesi işleminden sonra İGDAŞ Anadolu Bölge Müdürlüğü Hizmet Binamızda bulunan Sayaç Dağıtım Merkezi'nden alabilir.

Mekanik sayaç kullanan abonelerden abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında bir defaya mahsus olmak üzere, dağıtım şirketlerince alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla, güvence bedeli alınmakta ve ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden ise güvence bedeli alınmamaktadır.

Ön Ödemeli Sayaç ile verilen kontör yükleme kartları ile birlikte anlaşmalı olduğumuz Yapı Kredi ve Denizbank şubelerine yüklemek istediğiniz kontör bedelini yatırdıktan sonra banka ödeme dekontu ile Büyükada İskele Binasında bulunan İGDAŞ Hizmet Biriminden kontör yüklemesi
yapabilirsiniz.
Ön Ödemeli Sayaçta ve/veya kartta problem olması durumunda nereye başvurulabilirim?
Büyükada İGDAŞ Hizmet Birimine başvurabilirsiniz. 
UYARI!
  • Ön ödemeli sayaç dağıtım ve kullanımı Adalar ile Şile ilçeleri için geçerlidir.

Aktif kullanımdan önceki son işleminiz olan “Gaz Açma İşlemi” için Tesisatçı firmanızın Bölge Müdürlüğü’nüze bağlı Tesisat Kontrol Servisi’ne başvurması ve gaz açılışı için randevu alması gerekir.
Randevu tarihinde İGDAŞ yetkili mühendisi tarafından tesisatın uygunluk kontrolü yapıldıktan sonra gaz açılır. 
Gazınız açılmış olsun olmasın;
  • Sözleşme imza tarihinizden itibaren, Güvence Bedeli'nin taksit yapılması halinde adınıza güvence bedeli taksitleri tahakkuk edecek olup, ilgili fatura veya faturaları son ödeme tarihlerine kadar ödeme zorunluluğunuz doğmuş olur. 
  • Uygunluk kontrolü ve gaz açılışı için gelindiğinde, tesisatçı firma temsilcisinin de hazır bulunması zorunludur. 
  • Bu kontrol yapıldıktan sonra gaz kullanım uygunluk belgesi tarafınıza verilmeden gaz kullanmayınız. 
  • Kendi adına sözleşmesi olmayan kullanıcılar, tükettikleri gazın bedelini cezalı şekilde ödemek durumunda kalacaklardır. 
  • Sözleşme adresinizden ayrılırken fesih işlemini yaptırınız. Daha önce ödemiş olduğunuz güvence bedeli, sözleşmenizin feshi sırasında, tarafınıza güncellenerek iade edilecektir.
Sözleşme feshi için;
  • Sözleşmede adı geçen şahıs tarafından sözleşme fesih başvurusunun yapılması.
  • Kimlik fotokopisi ve T.C. kimlik numarası,
  • Tesisat numarası yeterlidir.
Ticari yerler için ise;
  • Yetki Belgesi
  • İmza sirküleri
  • Kimlik fotokopisi
  • Kaşe
Not: Sözleşme fesihinin üçüncü şahıslar tarafından yapılması halinde noterden vekaletname istenir.
UYARI!
  • İptal işlemlerinin bizzat, sözleşme üzerinde görünen şahıs tarafından yapılması esastır.
  • İptal işlemlerinin üçüncü şahıslar tarafından yapılacak olması durumunda vekaletname istenmektedir.
  • Sizden sonra aynı mahalde gaz kullanmak istendiğinde yeni kullanıcı adına sözleşme yapılmalıdır.

  • Doğalgaz faturalarınızla ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız,
  • Ödeme bildirimleriniz son ödeme tarihinden sonra ulaşıyorsa,
  • Ödeme bildirimindeki göstergeniz sayaç göstergenizden farklıysa,
  • Borcunuz için birden fazla ödeme yapıldıysa, 
  • Ödeme bildiriminiz elinize geçmediyse, 
  • Uzun süredir ödeme bildirimi gelmiyorsa, 
  • Faturalanmış borç miktarınızı öğrenmek istiyorsanız, 
  • Son ödeme tarihinizi merak ediyorsanız, 
  • Banka ödendi bilgileriyle ilgili sorunlar varsa;
bağlı bulunduğunuz İGDAŞ Bölge Müdürlükleri veya hizmet binalarındaki Fatura İtiraz Birimleri’ne telefon ederek veya şahsen gelerek bilgi alabilirsiniz. 

  • Gaz kullandığınız halde tüketiminiz faturalandırılmıyorsa,
  • İGDAŞ tarafından gaz açılışınız yapılmadan aktif olarak gaz kullanıyorsanız,
  • Bağlantısı olmadığı halde gaz kullanıldığını farkettiyseniz; fatura dağıtılırken gaz kullanıldığını bildiğiniz bir yere fatura bırakılmıyorsa,
  • Gazın kapalı veya sayacın olmadığını bildiğiniz bir yerde gaz kullanılıyorsa,
kendinizin ve çevrenizin can güvenliği için bir an önce İGDAŞ’ı arayarak durumdan haberdar ediniz.
Bu durumda oluşacak tehlikelerden İGDAŞ sorumlu olmayacaktır.

Doğalgazın önceden kullanılmış olduğu bir yerde tekrar gaz kullanmak istediğinizde;
yeni sözleşme için bağlı bulunduğunuz İGDAŞ Bölge Müdürlükleri veya Şubelerinde bulunan Müşteri Hizmetleri Şefliklerine başvurmanız gerekmektedir.
Konut ve ticari kuruluşlar için ikinci sözleşme yapılırken de ilk sözleşmede istenen belgeler yanınızda olmalıdır.
UYARI ! 
  • Yeni sözleşme işlemleri ancak gazı kullanacak şahsın adına ve bizzat kendisi tarafından yapılmalıdır.
  • Sözleşme işlemlerinin üçüncü şahıslar tarafında yapılacak olması durumunda vekaletname gerekmektedir.
  • Yürütülen işlemler esnasında, ilgili tesisata ait ödenmemiş borç bulunmamalıdır.
  • Alınması gereken güvence bedeli, işlemler esnasında peşin alınmaktadır.
  • Kullanım, aboneliğiniz ve kendi bilgileriniz ile ilgili her türlü değişiklikte İGDAŞ Bölge Müdürlükleri veya Şubelerinde bulunan Müşteri Hizmetleri Şefliklerini haberdar ediniz. Bilgileriniz bu doğrultuda İGDAŞ tarafından güncellenmektedir.