Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

27 Mayıs 2017 Cumartesi

Buldan Peştemal Ürünleri

   Peştemal, Kültürümüzdeki hamam ve banyo titizliğinin bir parçası olarak günümüze kadar gelmiştir. Özellikle Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan hamamlarda giyilen bir ev tekstil ürünü olan peştemal günümüze banyo havlusu olarak gelmiştir.

   Halen sayıları iyice azalmışta olsa hamalarda ve saunalarda peştemal sunulmaktadır. Üretim tekniğinin gelişmesi ve kumaş çeşitliliğinin artması ile evlerde ise daha çok banyo havlusu kullanmaktayız.

   Peştemal ve peştamal dediğimiz çoğunlukla kremit renginde olan örtü farsça peşt ve mal kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Bu iki kelime farsçada arkayı örtecek bez veya arkayı silecek bez anlamındadır. Doğuda poşu olarak bilinen ve başa bağlanan kumaş ile Karadenizde kadınların bellerine sardıkları peşdambal denilen bezler aynı türdedir.

   Özellikle Denizli ilimizin Buldan ilçesi bu peştemali asırlardır dokumasıyla meşhurdur. El tezgahlarından kara tezgahlara geçen süreçte Buldan ev tekstilinin peştemal ve Buldan bezi alanında meşhur olmuştur. Zaman içerisinde farklı ev tekstili alanına geçilmesiyle günümüzde gerek Denizli'de gerek İstanbul'da birçok Buldanlı tekstil markalarına ve patronlarına rastlarız.

   Söz konusu peştamallar günümüzde çok farklı şekillerde üretilmektedir. İster hamam ve sauna kullanımı, ister plaj havlusu, isterse günlük banyo havlusu olarak kullanılabilmektedir.

Peki Nereden Alınır?

Geleneksel Buldan peştemal birçok noktada satılmakla birlikte şimdi www.yarenpestemal.com veya www.denizlitekstildunyasi.com web sitesi bu peştemal ürünlerini en iyi fiyata web sitelerinde size sunmaktadır. Bunun yanıda fular, Buldan bezi, koltuk örtüleri, şönil, koltuk şalı, nevresim takımı vb. birçok ürünü de bulabilirsiniz.