Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

14 Nisan 2012 Cumartesi

Güneş Pillerinin Evlere Uygulanması


Güneş Pili Çatı KaplamaGüneş pillerinin evlerde kullanımı dünya genelinde özellikle de gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşmaktadır. Özellikle güneş pilleri ile elektrik üretimi için teşvik mekanizmasının etkili bir biçimde uygulandığı ülkelerde (Almanya, Hollanda, Japonya, vb. ) bu oran daha yüksektir.

Güneş Pillerinin Evlere Uygulanmasına ait örnekler

Güneş pillerinin evlerde kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri demimari yapıya uygun bir biçimde ve göze hoş görünen bir yapıyla güneş pillerinin montajının yapılmasıdır. örneğin yukarıdaki resimde Hollanda da bir eve uygulanmış olan güneş pilleri görülmektedir (Daha fazlaresim için Renewable energy worldmagazininin web sayfasına bakabilirsiniz).
Aşağıdaki resimde ise norveç’te bir evin çatısına mimarisine uygun olarak yerleştirilmiş olan güneş pilleri görülmektedir. Güneşlenme değerlerinin ülkemizden kat kat daha az olduğu ülkelerde güneş pilleri ile elektrik üretiminin bizden daha fazla olması ne kadar düşündürücü değil mi? Ama bu konuyu ilerleyen zamanlarda konuşmaya devam edeceğiz. Şimdilik uygulama örneklerini incelemeye devam edelim.


Güneş Pillerinin Evlere Uygulanması


Aşağıdaki resimler de ise güneş pilleri çatı üzerine bir konstrüksiyon yardımı ile monte edilmiştir. Çatıya gömme değil, çatı üzerine çıkıntı şeklinde montajlıdır.

Güneş Pillerinin Evlere Uygulanması
Bir evin elektrik ihtiyacı yaklaşık olarak 5-10kW arasındadır. Ancak güneş pilleri ile üretilen elektriği kullanmadığınız zamanlar için elbette depolama sistemleri yani aküler kullanmalısınız. Akülerde gün boyu depoladığınız elektrik enerjisini gece boyunca da kullanabilirsiniz. Ancak akülerde depolama yapmak yaklaşık olarak %10-15 gibi bir kayıba yol açmaktadır.
Güneş Pillerinin Evlerde Kullanımı ve Montaj Şekilleri
Güneş Pillerinin Evlerde Kullanımı ve Montaj Şekilleri
Bu yüzden güneş pilleri ile evlerde elektrik üretiminde (teşviğin etkili olduğu ülkelerde) üretilen elektrik hem acil durumlar için depolanmakta hem de enterkonnekte sisteme satılmaktadır. Bu tür sistemlere sahip evlerde iki ayrı elektrik sayacı bulunmaktadır. Sayaçlardan bir tanesi gün boyu güneş pilleri ile üretilen ve sisteme satılan enerjiyi saymaktadır.
Güneş Pillerinin Evlerde Kullanımı ve Montaj Şekilleri
Diğer sayaç ise ev / hane halkının enterkonnekte sistemden kullandığı elektrik enerjisi miktarını saymaktadır. Sayaç okuma dönemi gelince de iki sayaç okunup karşılaştırılmaktadır. Üretip sisteme sattığınız enerji miktarı, sistemden tükettiğiniz enerji miktarından fazla ise alacaklı duruma geçiyorsunuz. Bu sistemi kredi çekerek kurmuş iseniz kredi taksitiniz çıktı demektir. Kullandığınız elektrik mi? O sisteminizin size bonus gibi hediyesi oluyor bu durumda.