Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

11 Temmuz 2017 Salı

Yoğuşmalı Kombi Nedir ve Nasıl Çalışır?

 Yoğuşmalı kombiler, doğalgazın cihazın içerisinde yakılması ile oluşan atık baca gazını yoğuşturarak, dışarıya atılan bu ısıyı tesisat suyuna aktararak verim artışı sağlayan teknolojiye sahip kombilerdir.

Yoğuşmalı Kombi fiyat Listesi için tıklayınız.

Yani piyasada yaygın ve yanlış olarak kullanılan sanki yoğuşmalı kombi gazı iki kere yakıyormuş algısı yanlıştır.

Yoğuşmalı kombi hermetik kombiye yoğuşma ünitesi ilave edilmiş ve modifiye edilmiş halidir. Temel çalışma prensibi hermetik kombi ile aynıdır. Hermetik kombi dışarıya uzanan bacasının dış kısmından aldığı hava ile doğalgazı karıştırarak yanma ile oluşturduğu ısıyı, eşanjör içerisinde dolaşan tesisat suyuna ve kullanma suyuna aktarır. Böylece hem içeriden hava alarak oksijen eksiltmediği ve içeriye atık gazın girmesi riski bulunmadığı için artık günümüzde bacalı-konvansiyonel kombilerin yerini almıştır.

Hermetik kombiler dışarıya uzanan borularından içteki borudan atık havayı fanla atarken, dıştakinden ise temiz havayı alır. dıştaki biraz içeridedir ve alt kısımdan temiz havayı yakalar.  Fakat bu kombilerde atık baca gazının çıkış sıckklığı 200-250 C derece civarıdır.

İşte bu dışarıya baca gazıyla atılan fazla ısıyı geri kazanmak için yoğuşmalı kombi geliştirilmiştir. Yoğuşmalı kombi, hermetik kombinin bu atık gazın yoğuşturularak ısısının alınmasını sağlayacak şekilde dizaynı ile yapılmıştır. Burada birincil eşanjörde yanarak belirli miktar ısısını suya vererek ilerleyen atık baca gazı ikincil ve daha büyük bir eşenajörün plakalarına çarptırılarak içeriğindeki su buharının 54C derecelere kadar düşen sıcaklıkta yoğuşmasını sağlamaktadır.

Kombi Yoğuşma Suyu Zararlı Mı?

Doğalgazın yanması ile oluşan bu su buharının yoğuşması, yani sıvı hale tekrar su forma dönmesi ile içerisindeki ısıyı eşanjöre vermesi temel prensiptir. İşte burada yoğuşarak su hale gelen doğalgaz buharı, kombinin yoğuşma suyu çıkışından aşağıya akar.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta bu yoğuşma suyu içerdiği nitrooksitler nedeniyle sağlığa zararlıdır. bunun bir gidere verilmesi gerekir. balkona akması yada dışarıya akması hem bizim hemde özellikle bu suyla temas edebilecekler için risk taşımaktadır.

Yoğuşmalı Kombi mi Hermetik Mi?

Burada seçim kriterleri devreye giriyor. Yoğuşmalı kombiler hermetik kombilere göre %15-25 daha verimlidir, ama yoğuşabilirse. Küçük alanlı mahallerde, ısı yalıtımı iyi olan evlerde ve kötü döşenmiş tesisatlarda kombi gidiş dönüş suyu sıcaklıkları ile gerekli yoğuşmayı sağlayamaması nedeniyle verimsiz çalışır, hatta normal hermetiklerden daha çok yakar.

Onun için ihtiyacınız olan yoğuşmalı kombi mi onu tesisat firmanı zile konuşmanız lazım. genelde 100 m2 den düşük evlerde ve ısı yalıtımı çok iyi olan 150m2 alanlarda tavsiye etmiyoruz. Birde kombinizin kapasitesi ödemli piyasada 24, 26, 28, 30kw kapasitelerde evsel kullanım için kombiler mevcut.

Yoğuşmalı kombi gerekli kapasiteden küçük seçilirse fazla yakacaktır, büyük seçilirse çok fazla devreye girip çıkacak verimsiz çalışacaktır.