Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

28 Mart 2012 Çarşamba

Geceleri çalışan güneş enerjisi santrali



İspanya’nın Sevilla ile Cordoba kentleri arasında kalan Andalusi’nin ovalarında kurulu Gemasolar güneş enerjisi santrali, 7 gün 24 elektrik üretimi yapabilme özelliğiyle dünyada bir ilk. Her biri 120 metre kare büyüklüğünde 2 bin 600 güneş panelinden oluşan enerji santrali, 480 dönüm arazi üzerinde kurulu.
Panellerle toplanan enerji 500 dereceden daha yüksek sıcaklıkta erimiş tuzla dolu depolarda saklanıyor. Tuz, elektrik üreten türbinlerin dönmesi için buhar üretiminde kullanılıyor. Gemasolar gün içinde elde ettiği enerjiyi kullanarak gece boyu elektrik üretimine devam edebiliyor.
Santral bu özelliği sayesinde depolama kapasitesi olmayan bir santrale kıyasla yüzde 60 daha fazla enerji üretimi yapabiliyor. Standart güneş enerjisi santralleri yılda ortalama 1200-2 bin saat çalışabilirken, Gemasolar yılda 6 bin 400 saat elektrik üretebiliyor. Yılda 30 bin haneye yetecek elektrik üretebilen santral bu sayede 30 bin ton karbondioksitin atmosfere salınmasını önlüyor.
Avrupa’nın rüzgar enerjisinden en çok enerji üreten ülkesi olan İspanya, güneş enerjisinde Almanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.
Gemasolar İspanya’nın Sener şirketiyle Abu Dabi merkezli Masdar şirketinin ortak girişimi. Santralin, 200 milyon euro'luk yatırım harcamasını 18 yıl içinde bankalara geri ödeyeceği hesaplanıyor. Santral yetkilileri, artan petrol fiyatlarıyla birlikte ileriki yıllarda tesisin para basmaya başlayacağı iddiasında. Euro bölgesinin güçlü ekonomilerinden kabul edilen İspanya, ekonomik krizde aldığı yaraları yenilenebilir enerjinin de yardımıyla sarmaya çalışıyor.
(ntvmsnbc)