Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

19 Nisan 2011 Salı

Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Sağlanır

Hafiften havaların soğuması ve kışın gelmesi ile kombiler devreye alınmaya, doğalgaz faturaları dert edilmeye ve bu kış nasıl doğalgaz tasarrufu yaparak ısınırız diye düşünülmeye başlandı.


İlgili Yazı: KOMBİ TAVSİYESİ
Detaylı Yazı: DOĞALGAZ TASARRF NASIL SAĞLANIR


Geceleri kombiyi nasıl bir ayarda tutmalıyım?


Kombinin 24 saat açık tutulmasında bir sakınca yoktur. Kombi sürekli açık tutulduğu halde ısınılamıyorsa, ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir, ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eksik veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesi gerekir


Kombili bir evde, doğalgaz tasarrufu için kullanılmayan bir odanın radyatörünü kapatmak veya kısmak doğru mudur?


Kombi sisteminde bir pompa yardımıyla devir daim söz konusudur. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç radyatörün çalışması önerilmektedir. Bazı odalar kapatılabilir ancak en az üç tane peteğin çalışıyor olması gereklidirKombide yaz /kış konumu ne demektir?Kış konumunda kombi hem kalorifer tesisatını ısıtır hemde şofben görevi görür. Yaz konumunda ise sadece şofben görevi görmektedirEn az 3 petek kullanılmalıdır. Çünkü daha az petek kullanımında, örneğin tek petek kullanır iseniz, diğer odalar ısınmayacağı gibi kombi kullanımının da pek bir anlamı olmayacaktır. Bunun yanı sıra, 3 petek te ortala 25 litre olduğunu var sayar isek, tek petekte 7 litre su olacaktır. Dolayısı ile kombi bu suyu çok çabuk ısıtacak ve otomatiğe geçecek ve tekrar kısa süre ile devreye girecektir.


ODA TERMOSTI KULLANIN


Termostatik radyatör vanaları adından da anlaşıldığı üzere asıl çalışma prensibi termostat görevi görmektir. Termostatik radyatör vanası evin içinde sistemi balanslamamız ve konfor koşullarını bireylerin ayarlayacağı hem ekonomik hem de kişisel bir yönlendirme aygıtıdır.Örneğin bu sistemi kendi evimizde kullandığımız varsayalım. Evimizi mahal mahal düşünecek olursak; Mutfak -Oturma odası -Salon -Yatak odası -Çocuk odası -Banyo -Antre Mutfak ev hanımlarının devamlı vakit geçirdiği bir alan ve burada ısı kazanım yükü çok fazladır. Sebebi ise burada pişen yemeklerden çıkan buharın mahali yani kullanım alanını ısıtması (ortama ısı aktarması) dır. Evimizi ısıtan Cihazın ferdi ısıtıcı ( kombi) olduğu düşünülürse ve evin içinde Termostatik vana olmadığı varsayalım. Isıtma Sistemi (kombi) kullanıcı tarafından ayarlanan (ihtiyaç duyulan ısı yükünde) ısıl konfor değerinde yanmaya başladığında evin her noktasına cihaz ısıttığı suyu içindeki sirkülasyon pompası ile dağıtacaktır. Burada evin ısınmasını veya mahallin ısınması kontrol eden bir oda termostatı veya duyulur ısıyı sezecek olan insanlardır. 


Kombi ihtiyaç için yanıp tam verimde yakıt sarfiyatı yapıp sonra algılanan sıcaklık sensörü veya kontrol ekipmanı ( termostat) sayesinde kapayacaktır. Evde oda termostatı kullanmış olsak dahi sadece o mahalli baz alarak çalışacaktır sistem. Peki evde Termostatik radyatör vanası varmış gibi düşünelim. Mutfak için Termostatik vanadan 18°C (mahal – yaşam alanı sıcaklığı) olarak ayarlandığında; sistem sadece sabahları mutfağın ısısını koruyabilmek için cüzi bir oranda çalışacaktır sebebi ortamda yemek ihtiyacı için ocağın yanması ve buharın mekana ısı yüklemesidir.


Bu durum banyoda da aynı şekildedir. Banyoda duş alındığında İçerdeki buhar banyonun en az 2 saatlik ısı ihtiyacını karşıladığını düşünürsek 2 saat o radyatöre hiçbir şekilde ısı girişi olmayacaktır. Diğer bir mekânımıza geçelim. Evde en az kullanım alanlarından biri olan yatak odası. Buranında ısı ihtiyacı 18°C olarak ayarlandığında dengesiz ısınmanın önüne geçilebilecektir. Evin diğer kısımları olan Salon, Oturma odası ve Çocuk odası buralarda da yaşayan insanların ısıl konforuna göre bir mahal sıcaklık ayarı yapılarak dengesiz ısınma ve yakıt tüketiminizin de önüne geçmiş oluruz.


Termostatik vananın işlevselliği açısından, kışın güney cephede bulunan odalarımız eve giren güneş ışınları sayesinde ısınması ile radyatörü kapayacak ve gereksiz yere yakıt sarfiyatınızı engellemiş olacaktır.


Termostatik vana sayesinde yakıt tasarrufu sağlanmış olunacaktır.Yakıt tasarrufu sayesinde cihazın yıpranma olasılığı düşecek verimi yüksek, ömrü uzun olacaktır. Isıtma sistemi otomatik balanslandığı için dengeli ısınma, dengeli yıpranma ve konfor seviyesinin üst sıralara çıktığı lüks ısınma koşulları elde edilmiş olacaktır. Termostaik radyatör vanasının Çalışması için enerjiye gerek duyulmaz, işletme maliyeti yoktur. Sadece ilk yatırım maliyeti diğer vanalara göre daha yüksektir. Sağladığı yakıt tasarrufu sayesinde kendisine harcanan ilk yatırım maliyetini telafi edebilmektedir.


Termostatik Vanalar, odanızın sıcaklığını dilediğiniz dereceye ayarlamanıza olanak tanıyan otomatik sıcaklık kontrol cihazlarıdır. Bu cihazlar ortam sıcaklığına bağlı olarak ayarladığınız oda sıcaklığını koruyacak biçimde, kendiliğinden açılıp kapanarak radyatörlerinizden geçen su miktarı ayarlanmaktadır.Sürekli olarak kullandığınız odalar için tavsiye edilen sıcaklık 22°C’dir. Bu nedenle sürekli kullandığınız odalarda, Termostatik Vananızı 3-4 konumunda tutunuz.Daha az kullandığınız odalar için ise 16°C – 18°C’lik bir oda sıcaklığı yeterli olur. Bu nedenle sık kullanılmayan odalarda Termostatik Vananızı 2 – 3 konumuna getiriniz.


Tatil, iş seyahati gibi evinizden uzun süre ayrı kalacağınız durumlar da ise Termostatik Vanalarınızı 1 ya da uyku modu konumuna getirebilirsiniz. Bu durumda eviniz 7°C – 12°C arasında olacaktır.

Sonuç Olarak:


İlgili Yazı: KOMBİ TAVSİYESİ

Detaylı Yazı: DOĞALGAZ TASARRF NASIL SAĞLANIR
Geceleri yatmadan önce Kombinin kalorifer su sıcaklığını en aza indirerek kullanmalısınız tamamen kapatmak daha sonra kaloriferleri yaktığınızda sistemi ve evinizi ısıtmak için daha çok enerji harcamak zorunda kalırsınız.


Termostatik radyatör vanaları ile yaşam alanınızda konforlu ve ekonomik bir ısınmayla birlikte yakıt sarfiyatınızda % 25e varan tasarruf sağlarsınız.Evinizin içinde istediğiniz sıcaklık değerlerini termostatik vananın üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Unutmayınız ki odanızda sağlayacağınız ortalama 1°C’lik bir sıcaklık azalması, yaklaşık %6′lık bir tasarruf sağlayacaktır.