Bazı Asya ülkelerinde kullanılan yemeği tabaktan ya da kaseden almak için çatal ve kaşık yerine yemek çubukları kullanılır. Odundan, altından, gümüşten, fildişinden, bambudan ya da plastikten yapılırlar. Altın ve gümüş yemek çubukları hem ağır hem de pahalıdır, bu yüzden sadece süs eşyası olarak kullanılırlar
.
Bir çok insan yemek çubuklarının eski Çin'de icat edildiğini düşünür, ancak tam olarak nerede icat edildikleri belli değildir. Bugün, Çin'de ve ona yakın ülkelerde; Kore, Japonya, Moğolistan, Tayvan, Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinde, bu çubuklar kullanılır. Diğer pek çok ülkelerin lokantalarının bu ülkelere ait mutfaklarında da bu çubuklardan bulunur.
Japonya'da, insanlar, waribashi (ayrılmış yemek çubuğu) diye adlandırdıkları tek-kullanımlık yemek çubuklarını kullanırlar. İnsanlar kullanmadan önce onu ikiye ayırır. Ayrıca Japonlar yemek çubuklarına Hashi de derler. Hashi Japonca'da köprü anlamındadır.
Aşağıda yazılanlar görgüsüzlük olarak kabul edilirler:
Hashiyi yiyecekler, özelliklede pilavın içine saplamak. Sadece cenaze törenlerinde buhurdanlığın önüne konulan pilavın içine hashi saplanarak koyulur. Hashinizi kullanmadığınız zaman hashiire’ye koyun.
Tabak içindeki yiyecekleri karıştırmak için hashiyi kullanmak
Yiyeceğiniz yemeği seçmek için hashiyi tabakların üzerinde havada gezdirmek.
Tabaktaki yemeğin en lezzetli yerini bulmak için yemeği Hashi ile altüst etmek.
Hashi elinizde olduğu halde tabağı tutmak.
Hashiniz ile direk olarak başka birinin hashisine yiyecek vermek. Bu da sadece cenaze törenlerinde ölen kişinin kemiklerini bir kişiden diğerine verme için kullanılır.
Hashi ile bir nesne veya bir kişiyi göstermek
hashi nasıl kullanılır;
Yemek çubukları çatal ve bıçağın yerine kullanılır. Çubuklar aynı elde (sağ el) bir arada tutulur. Ülkelerin çoğunda yemek çubuklarını sol el ile kullanmak kaba bir davranış olarak görülür.
Şimdi çubukları elinize resimdeki gibi uçları aynı hizzada olacak şekilde alın. Alttaki çubuk baş parmağınızın elinize en yakın tarafı ve orta parmağınız arasında olmalı. Üstteki çubuk ise baş parmağınızın ucu ve işaret parmağınız arasında olmalı. İşte tutuluşu bu şekilde. Yemek yerken üst çubuk işaret parmağı ile alt çubuğa doğru itilmeli ve alt çubuk daima sabit durmalıdır.

.
Bir çok insan yemek çubuklarının eski Çin'de icat edildiğini düşünür, ancak tam olarak nerede icat edildikleri belli değildir. Bugün, Çin'de ve ona yakın ülkelerde; Kore, Japonya, Moğolistan, Tayvan, Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinde, bu çubuklar kullanılır. Diğer pek çok ülkelerin lokantalarının bu ülkelere ait mutfaklarında da bu çubuklardan bulunur.
Japonya'da, insanlar, waribashi (ayrılmış yemek çubuğu) diye adlandırdıkları tek-kullanımlık yemek çubuklarını kullanırlar. İnsanlar kullanmadan önce onu ikiye ayırır. Ayrıca Japonlar yemek çubuklarına Hashi de derler. Hashi Japonca'da köprü anlamındadır.
Aşağıda yazılanlar görgüsüzlük olarak kabul edilirler:
Hashiyi yiyecekler, özelliklede pilavın içine saplamak. Sadece cenaze törenlerinde buhurdanlığın önüne konulan pilavın içine hashi saplanarak koyulur. Hashinizi kullanmadığınız zaman hashiire’ye koyun.
Tabak içindeki yiyecekleri karıştırmak için hashiyi kullanmak
Yiyeceğiniz yemeği seçmek için hashiyi tabakların üzerinde havada gezdirmek.
Tabaktaki yemeğin en lezzetli yerini bulmak için yemeği Hashi ile altüst etmek.
Hashi elinizde olduğu halde tabağı tutmak.
Hashiniz ile direk olarak başka birinin hashisine yiyecek vermek. Bu da sadece cenaze törenlerinde ölen kişinin kemiklerini bir kişiden diğerine verme için kullanılır.
Hashi ile bir nesne veya bir kişiyi göstermek
hashi nasıl kullanılır;
Yemek çubukları çatal ve bıçağın yerine kullanılır. Çubuklar aynı elde (sağ el) bir arada tutulur. Ülkelerin çoğunda yemek çubuklarını sol el ile kullanmak kaba bir davranış olarak görülür.
Şimdi çubukları elinize resimdeki gibi uçları aynı hizzada olacak şekilde alın. Alttaki çubuk baş parmağınızın elinize en yakın tarafı ve orta parmağınız arasında olmalı. Üstteki çubuk ise baş parmağınızın ucu ve işaret parmağınız arasında olmalı. İşte tutuluşu bu şekilde. Yemek yerken üst çubuk işaret parmağı ile alt çubuğa doğru itilmeli ve alt çubuk daima sabit durmalıdır.