Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

14 Ocak 2011 Cuma

Radyatör Montajı Tekniği - II :

Radyatörünüzün modeli ne olursa olsun aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi kalorifer tesisatına bağlayabilirsiniz.  Yeni yapılacak olan tesislerde kullanılacak modelin önceden belirlenmesi ve tesisat altyapısının beğenilen model doğrultusunda hazırlanması gerekir. Aksi halde, duvar kazılması, fayans kırılması vs. gibi istenmeyen durumlarla karşılaşma olasılığı yüksektir.  Önceden model seçimi yapılmadan yapılan tesisat altyapısına uygun olarak beğendiğiniz modeli kullanmak özel imalata gireceği için size hem paradan hem de zamandan kaybettirecektir.
 
Alttan Giriş Alttan ÇıkışÇok özel bir imalat olmadığı sürece, banyo radyatörleri tesisat bağlantıları alttan giriş çıkış bağlantısı yapılacak  şekilde imal edilirler.
Yandaki şekilde kırmızı ok kalorifer dolaşım suyu girişini, mavi ok ise kalorifer dolaşım suyu çıkışını göstermektedir. yandaki şekilde görülen giriş ve çıkışları yerlerinin değişmesi, radyatörün düzgün şekilde çalışmasına engel değildir
Dolaşım suyu giriş ve çıkışlarını sağlayan tesisat borularının merkezinden merkezine olan ölçüye Bağlantı Aksı adı verilir.  Bağlantı aksı her radyatör için farklıdır. Bu sebeple, özellikle yeni yapılacak bir işte, tesisat altyapısının yapılabilmesi için modelin mutlaka öncede belirlenmesi gerekir.
  
Üsten Giriş Alttan Çıkış (Çapraz Bağlantı)Havlu kurutucu radyatörü yandaki şekilde görüldüğü üzere çapraz bağlantı tabir edilen bir methotla da kalorifer tesisatına bağlayabilirsiniz.
Bu tarz bir bağlantıda, kalorifer suyu girişi üstten istenilen ağızdan, dönüşü de yine aşağıdan olmak koşulu ile istenilen bağlantı ağzından yapılabilir.
  
Üstten Giriş, Alttan ÇıkışHavlu kurutucu radyatörü yandaki şekilde görüldüğü üzere sağ yada sol üstten kalorifer devresi girişi olacak şekilde ve yine sağ ya da sol alttan kalorifer devresi çıkışı olacak şekilde kalorifer tesisatına bağlayabilirsiniz.
Bu tarz bir bağlantıda, kalorifer suyu girişi üstten istenilen ağızdan, dönüşü de yine aşağıdan olmak koşulu ile aynı yönde  istenilen bağlantı ağzından yapılabilir.
  
Yandan Giriş ÇıkışBu örneğimizde ise; banyo radyatörü sol ya da sağ yandan tesisata bağlanmıştır. Bu tip bağlantı şekli özel bir imalattır. Tesisatın zorunlu kıldığı hallerde uygulanır. Bağlantı aksı tam olarak belirlendikten sonra o ölçüde giriş ve çıkışa uygun tarzda özel olarak imal edilirler.
Bunun tek mahsuru, bu tip radyatörlerin stoklarda olmayışıdır. Bu tip bağlantıya sahip radyatörler kişiye ya da yapıya özel imal edilirler ve teslim süreleri için biraz sabırlı olmak gerekir.