Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

10 Nisan 2017 Pazartesi

İş Planı Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Yeni girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmek için kullandıkları eskiz çalışmadan detaylı projelendirmeye kadar olan çalışmalara iş planı hazırlama diyoruz.
İster KOSGEB girişimcilik desteği başvurusu için isterse mevcut işletmenizi büyütmek için kullanmak amaçlı olsun yapacağınız çalışmalar çoğu girişimci ve girişimci adayı için zorlu bir süreçtir.

Kolay İş Planı Hazırlama

İşte bu zorlu iş planı hazırlama sürecini basitleştirmek ve adım adım ilerleyerek kolaylaştırmak için yapabileceklerinize değineceğiz bu yazımızda. Öncelikle iş fikirleri içerisinden kişiliğinize uygun, zevk alarak yapabileceğiniz, etrafınızda talep edilecek, başlangıç sermayesi ihtiyacı bütçenize uygun ve geleceği olan bir iş fikir seçerek başlıyoruz.

Bu iş fikrini yapmak istediğiniz bölgenin şartlarına göre değerlendiriyoruz. Burada bu işi veya benzeri yapanlar, ortalama satış fiyatları, müşteri deneyimleri, ürün veya hizmeti sunum şekilleri gibi detayları gözlemleyerek araştırıyoruz.

Bu araştırmalarımıza genel bilgileri de Google ve diğer iş dünyası kaynaklarından derliyoruz. Sektörün sıkıntıları, geleceği, neler yapılabilir, öne çıkmak için gereklilikler gibi teorik bilgileri de derliyoruz.

Artık iş planında; pazar analizi, rekabet analizi ve pazarlama bölümlerini yazmak için yeterli seviyede bilgiye sahibiz. Bu bilgilere göre nasıl bir işletme açmalıyız, nerede ve kaç lira kira aralığında bir yer olmalı, bu yerin özellikleri, nasıl bir dekorasyon yapmalı ve iş yeri mobilyaları neler olmalı gibi detayları ekliyoruz. Peki bu işletmeyi faaliyette tutmak için çalışan ihtiyacımız nedir, SSK, yeme-içme, ulaşım vb. çalışan giderleri neler olacak, nitelikli eleman mı olacak yoksa vasıfsız mı gibi detayları da belirledik.

Peki işletmemizi açtık, aylık giderlerimiz neler olacak. Kira, eleman ücreti, elektrik, su, ısıtma, aidat, spotaj, muhasebe, ham madde, ödemeler, malzeme vb. aylık giderlerimizi detaylı ortaya koymak gerekir.

Her işletmenin para kazanmak için satış yapmak zorunda olduğunu biliyoruz. Aylık satış hedeflerimiz ve kar marjımız nasıl olacak. Satış yapmak için pazarlama faaliyetlerimiz, reklam, müşteri ziyareti, internet reklamları gibi hangi unsurları kullanacağız.

Tüm bu sorulara cevapları bir veya bir kaç kağıda yazdık. Şimdi bunların hepsini değerlendirip en önemli kısım olan finansal plan bölümü için başlangıç dönemi ve işletme giderleri, tahmini satış hedefleri ve gelirler gibi gelir gider tablosu için tüm bilgileri ve fiyatları yazıyoruz.

Tüm bunları eskiz yani basit bir karalama şeklinde yazdığımız kağıtları gözümüzün önüne koyduğumuzda KOSGEB girişimcilik desteği iş planı hazırlama işi artık çocuk oyuncağı.
Herkese, hayırlı ve kazançlı girişimler.