Başarmak istiyorsanız, denemelisiniz.

30 Mart 2012 Cuma

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması


Oda termostatının ve termostatik vananın çalışma biçimleri ve birlikte kullanılmalarına ilişkin siz müşterilerimizden oldukça yoğun sorular almaktayız. Bu konularda sizlere daha ayrıntılı bilgi verebilmek amacıyla bu yazımızı hazırlamak istedik.


İlk önce bu iki farklı cihazın hangi nasıl çalıştığına kısaca değineceğiz.

Oda Termostatı ve Termostatik Vana Nasıl Çalışır?

Oda termostatları, iklimlendirmeyi sağlayan cihaza doğrudan bağlanır. Bu cihaz kombi olduğu gibi, kazan ya da klima da olabilir. Ülkemizde genel olarak kombi ile uyumlu oda termostatları kullanılmaktadır. Dolayısıyla yazımızın devamında kombiye bağlanmış bir sistemden bahsedeceğiz.

Oda termostatı, kombinizin otomatik olarak çalıştırılıp durdurulmasını sağlayan elektrik anahtarlarıdır. Kapatıp açma işini sizin belirttiğiniz noktalarda yapar. Eğer odanızın devamlı 23°C olmasını istiyorsanız, oda termostatını 23’e ayarlarsınız. Bulunduğunuz oda ayarlanan bu sıcaklığın altına düştüğünde, otomatik olarak kombiyi açar. Tekrar sıcaklık istenen noktaya geldiğinde de kombiyi kapatacaktır.

Termostatik vana ise, odanızdaki radyatörlerin girişlerindeki vanaların yerine takılır. Termostatik vanalar oda sıcaklıklarını ölçerek oda sıcaklığı istenilen seviyeye geldiğinde vanayı kısarak radyatörlere su geçişini engeller. Böylelikle tesisat içerisindeki su sirkülasyonu kapanacağından bir süre sonra kombi kendini kapar.

Oda Termostatı ve Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması

Oda termostatları ve Termostatik Vanalar aynı odaya takılmamak koşuluyla ev içinde farklı odalarda kullanılabilirler. Peki aynı odada kullanılırsa ne olur? Bunu bir örnekle açıklamak daha iyi olacak. Örneğin oda termostatını 24°C ye ayarladınız. Aynı zamanda, aynı odada bulunan termostatik vana ise 23°C de ayarlı olsun. Bu durumda Odanız 23°C olduğunda termostatik vana petek girişindeki suyu kesecek ve odanız yavaş yavaş soğumaya başlayacak. Ancak oda termostatınız halen kombiyi çalıştırmaya devam edecek çünkü odanızın 24°C olması için bekliyor. Dolayısı ile vana hem tasarrufu sağlamadı, hem de oda termostatınızı boşu boşuna kullanmış oldunuz. Bir de bu durumun tersi söz konusu olabilir. Örneğin oda termostatını 23°C ye ayarladınız ve termostatik vana da 24°C de. Odanız ısındı ve 23°C oldu. Bu durumda kombi zaten su pompalamayı bırakacak ve termostatik vana da odanız hiçbir zaman 24°C olmayacağı için işlevsiz olacak.

Dolayısı ile bu iki cihazın aynı odada kullanılması demek, ikisinden birinin işlevini yok etmektedir.

Yazımızın başında değindiğimiz bir nokta da aynı ev içinde farklı odalarda kullanılabileceği ile ilgiliydi. En yüksek tasarrufu ve verimi bu durumda elde edebilirsiniz. En çok kullandığınız odanıza bir oda termostatı takarsınız ve diğer odalara da birer tane termostatik vana kullanırsınız. Bu durumda kombi oturma odanızı ısıtana kadar diğer odalardan birisi ayarlanan sıcaklığa gelmiş olursa, o odadaki peteklere daha fazla su basılmasını engellemiş olursunuz. Bu durumda da kombiniz sadece oturma odasına su basmaya devam eder ve oturma odanız da istenen sıcaklığa geldiğinde oda termostatı otomatik olarak kombinizi kapatır.
kaynak:  intek